Is Human Resources wel de juiste term?

Menselijke hulpbronnen

De laatste tijd heb ik natuurlijk regelmatig te maken met human resources als een afdeling of medewerker die mijn sollicitatie beoordeelt. Human resources klinkt natuurlijk een stuk interessanter dan personeelszaken. Als je “human resources” echter letterlijk zou vertalen kom je uit op “menselijke hulpbronnen” of iets van gelijke strekking. Toen ik daar over nadacht vroeg ik me af of die omschrijving eigenlijk wel de hedendaagse lading dekt.

Bob Hutten

Tegenwoordig worden werknemers steeds vaker als méér dan slechts een onderdeel van het bedrijfsproces gezien. Bob Hutten heeft ooit bij Hutten catering de term “samenwerkers” geïntroduceerd. Uiteraard met een duidelijke verwijzing naar zijn visie op bedrijfsvoering. Binnen het bedrijf heb je alleen maar collega’s waarmee je gezamenlijk naar het gewenste resultaat toe werkt.

Ook zijn er steeds vaker allerlei voorzieningen om de medewerker te stimuleren en behagen. Daarbij valt te denken aan fitnessruimtes in het gebouw, vrolijke kantoorruimtes, royale opleidingsmogelijkheden om persoonlijke ambities te verwezenlijken, en ga zo maar door. Tafelvoetbal- of pingpong toernooien, VrijMiBo’s aan de bar op kantoor, en extravagante personeelsfeestjes. De werknemer moet blij zijn op zijn werk. En terecht.

Voor mij is salaris nooit de motivatie om voor een werkgever te kiezen. Veel belangrijker is het met plezier naar je werk te gaan. Je brengt er immers doorgaans 5 dagen in de week door. Daarbij zijn collega’s, werkplek, kansen en uitdagingen veel belangrijker dan de loonstrook.

Talent management

Goede medewerkers kunnen een slecht bedrijf beter maken, slechte medewerkers kunnen een goed bedrijf slechter maken.

Naar mijn mening maken de medewerkers van een onderneming het verschil. For better or for worse. Goede medewerkers moet je daarom koesteren, en de kans geven hun talenten volledig te ontplooien. Dat komt het bedrijf alleen maar ten goede. Ze zijn veel meer dan een “hulpbron” in het bedrijfsproces, hun talenten zijn een essentieel onderdeel van het succes van een bedrijf.

Ik beschouw mezelf als meer dan een menselijke hulpbron. Eerder een talent dat kan worden ingezet voor de zaak. Wat mij betreft zou Human resources dan ook per direct mogen worden omgedoopt in Talent management. Dat vertelt veel beter waar het om draait. Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenover staan. Ik lees graag jullie mening in de commentaren.

Zo, dat moest ik effe kwijt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.