Thanks Steve, Job(s) well done…

Steve Jobs treedt af als CEO van Apple
Gisteren werd bekend dat Steve Jobs terugtreedt als CEO van Apple met een ontslagbrief zoals die alleen door Steve kan worden geschreven. Kort, bondig en helder, met een aanbeveling waarvan je het niet in je hoofd haalt om er tegenin te gaan. Nu ga ik hier geen epistel schrijven over wat Steve Jobs allemaal gedaan en bereikt heeft, daarvoor zijn ongetwijfeld duizenden beter ge├»nformeerde bronnen, te vinden. Over het terugtreden van Steve zijn bij het schrijven van deze blog ook al zo’n 45.000.000! resultaten in de afgelopen 24 uur door Google geregistreerd. Nee, ik wil Steve gewoon even bedanken. Bedanken voor de rol die hij in mijn leven gespeeld heeft. Of dat overdreven is? Dat moet ieder voor zichzelf maar beslissen. Voor mij is het in ieder geval belangrijk genoeg er hier aandacht aan te besteden. Sinds 1986 ben ik een Apple fanboy. Voor de Apple adepten een koosnaam, voor de Apple bashers een scheldnaam. So be it. Ik ben een Apple fanboy, and proud of it.Of eigenlijk beter gezegd, ik ben een Steven Jobs fanboy. Want in de jaren dat Steve niet aan het roer stond, was de liefde snel tanende (net zoals het aantal gebruikers overigens ). Ik heb me echter ook door deze zwarte periode heen geslagen en ben altijd trouw gebleven aan Apple. Ik heb vanaf 1986 bijna uitsluitend op Apple machines gebruikt. Thuis, op school, op het werk. Ik solliciteerde alleen maar bij werkgevers waarvan ik wist dat ik de kans had op een Apple te werken. En nee, ik heb geen grafische opleiding. Ik heb een Bachelor in Business Administration gehaald, op een Macintosh SE40. De reden dat ik zo trouw aan Apple ben is volledig te danken aan de filosofie van Steve Jobs. De gebruiker staat centraal. Hardware en software moeten werken zoals je dat verwacht, en niet zoals het door een techneut is bedacht. En daar is Steve heel strikt en wellicht een tikje dictatoriaal in geweest. “Als ik het niet kan bedienen, gaan we het niet uitbrengen” is een quote waarvan ik ooit heb gehoord dat die door Steve zou zijn uitgesproken. Mijn favoriete eigen quote en bijna levensfilosofie is: De enige beperking van de Mac is de mens die er voor zit. En elke nieuwe ontwikkeling van Apple die al dan niet aan het brein van Steve/Apple ontsproten is, lijkt opnieuw duidelijk te maken dat nog lang niet alles is bedacht. Dat Apple een goede marketingafdeling heeft, mag geen verrassing genoemd worden. Hoewel ik soms wel de neiging heb te denken dat Microsoft een nog betere marketingmachine heeft, want die zijn (qua gebruikersbase) veel groter geworden met een mindere producten. Ze doen dus iets heel goed. De kracht van Apple ligt echter in het leveren van het totaalplaatje, hard- en software optimaal op elkaar afgestemd. En dat is waar Steve halsstarrig aan vasthoudt. De successen van deze strategie stellen hem de laatste jaren natuurlijk wel in het gelijk. Want Steve gaf ons in de afgelopen jaren natuurlijk wel de iMac, MacBook (Pro), iPod, iTunes, iPhone, Appstore en de iPad enz. En zoals het een echte Apple fanboy betaamt, heb ik die allemaal in huis ­čÖé En nu heeft Steve besloten dat Tim Cook zijn opvolger moet worden. En zo Steve wenst, zo geschiedde. Ook dat heeft hij goed gedaan. Van de reddende engel in de 90’er jaren heeft hij zich van onmisbaar naar vervangbaar “opgewerkt”┬á door zich met de beste mensen te omringen. Hij zal dan wel zijdelings betrokken blijven bij Apple, maar tijdens de eerdere ziekteverloven in de afgelopen jaren is al bewezen dat Apple ook zonder Steve prima kan innoveren. Daarom zeg ik: Thanks Steve, Job(s) well done. Now focus on you.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.