een afwijzing om blij van te worden!

Basiq Dental verwelkomt haar gasten op een fijne manier

In de afgelopen 1,5 jaar heb ik de nodige sollicitaties verstuurd. Daarbij heb ik vaak helemaal niks meer vernomen van de werkgever of recruiter. Of werd er een afwijzing in de vorm van een copy-paste bericht in mijn mailbox gedeponeerd. Voor mijn gevoel was/is er dan ook helemaal geen krapte op de arbeidsmarkt. Ik krijg immers maar al te vaak te horen dat er veel kandidaten hebben gereageerd, en er altijd kandidaten bij zijn die nèt iets beter aan het profiel voldoen waardoor ik afval. 😉

Gelukkig mocht ik ook een aantal keren mijn sollicitatie komen toelichten. Altijd leuke gesprekken gehad, maar de uitkomst was nog steeds hetzelfde. Dat een afwijzing echter niet altijd hoeft te betekenen dat je met een slecht gevoel over jezelf of de werkgever achterblijft, bewijst onderstaand relaas.

Basiq Dental laat zien hoe het ook kan

In december vorig jaar solliciteerde ik vol enthousiasme op de functie van e-commerce specialist bij Basiq Dental. Een groothandel in tandartsen supplies in Oisterwijk.
Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en op 12 december ging ik goed voorbereid op pad naar Oisterwijk. Zoals te zien op de foto boven het bericht, werd ik al op een hartverwarmende manier ontvangen in het prachtige pand.

Ik had een afspraak met Werner Kleiss, die als e-Commerce director ook meteen de persoon was die zou besluiten over een mogelijk vervolg in het sollicitatie traject. Om te beginnen schoof ook Huub van Eijndhoven (vader van de eigenaar) aan, die later werd vervangen door Jos van Kempen (interim e-Commerce specialist). Het was een ontspannen gesprek waarbij ik een goed gevoel had en ook alle vragen zonder al te veel aarzelen kon beantwoorden. Door het open karakter werd me meteen al aan het einde van het gesprek duidelijk gemaakt dat hij niet er direct van overtuigd was met mij de definitieve kandidaat te hebben. Ik werd ook niet direct afgewezen, maar hij wilde toch meer kandidaten zien.
Oké, niet het gehoopte antwoord, maar wel fijn om dat dan meteen te horen.

Geduld is een schone zaak

Met de mededeling dat ik binnen enkele weken definitief uitsluitsel zou krijgen keerde ik huiswaarts. Daarbij overheerste een positief gevoel, omdat ik een fijn gesprek had gehad, en mij al verteld was dat ik als persoon een positief beeld had achtergelaten. Mijn kwalificaties waren een grotere horde.

Na enkele weken kreeg ik een bericht van Werner dat het wat langer ging duren in verband met de feestdagen. Heel attent, en dus nog steeds geen afwijzing.

Ondertussen had ik al een paar andere gesprekken gehad, maar de voorkeur ging toch zeker uit naar deze functie. Dat leidde er uiteindelijk ook toe dat het checken van de mail een routine werd waarbij toch stiekem gehoopt werd op een al dan niet positief bericht uit Oisterwijk.

Gemengde gevoelens

Afgelopen week zat ik op de fiets toen mijn telefoon ging. Een anonieme beller, dus ik besloot het te negeren en door te fietsen. Thuis aangekomen checkte ik mijn mail en ja hoor, een mailbericht met afzender Basiq Dental!

Na het lezen van het bericht werd ik overvallen door gemengde gevoelens. Damn, toch weer een afwijzing….
Maar anderzijds een afwijzing waar ik toch een beetje blij van werd. Want als je dan toch te horen moet krijgen dat de baan niet voor jou is, dan toch is het fijn als iemand de moeite neemt er een persoonlijke boodschap van te maken. Ik wilde dit graag delen om mijn waardering hiervoor wereldkundig te maken. Na toestemming te hebben gevraagd en gekregen kan ik dan ook de mail hieronder publiceren.

Beste Laurens, 
 
Ik heb je zojuist geprobeerd telefonisch te spreken. Omdat ik je niet te pakken kreeg hierbij dit bericht.
 
Wij hebben een redelijke tijd geleden met elkaar om de tafel gezeten en daarna nog enkele keren contact gehad in het kader van de vacature e-commerce specialist. In onze gesprekken heb ik aangegeven dat wij jouw ervaring en kennis nog niet perfect konden matchen met het profiel dat wij zochten. In deze arbeidsmarkt is het niet eenvoudig de perfecte match te maken overigens. Derhalve hebben we meer tijd genomen om een andere goede kandidaat erbij te zoeken om vervolgens een keuze te kunnen maken. Die andere kandidaat hebben we gevonden. Met haar zijn we tot een afronding van de procedure gekomen. Daarmee moet ik jou bij dezen de afwijzing overbrengen.
 
Ik wil benadrukken dat we op het persoonlijke vlak en het beeld dat je bij ons hebt gegeven als een man met een grote mate van ‘willing’ een zeer positieve indruk van je hebben. Gezien de fase van opbouw waarin wij als organisatie zitten, hebben wij toch gemeend voor een ander ‘concept’ te gaan, inhoudende de aanstelling van een interim doorgewinterde e-commerce manager en de aanstelling van de andere kandidaat, een e-commerce talent met reeds een behoorlijke relevante ervaring. Deze keuze komt ook voort uit het feit dat we een nieuw e-commerce platform gaan aanschaffen en implementeren.
 
Met dit bericht aan jou hoop ik tegelijkertijd dat jij reeds een nieuwe baan in het vizier hebt. Dat is je meer dan gegund.
Mocht ik jou op enige wijze van dienst zijn om een nadere toelichting te geven of te klankborden, dan doe ik dat graag.
 
Ik wens je alle geluk en voorspoed in je verder loopbaan. 
 
Beste groet,
 
Werner Kleiss      


Ik ben benieuwd of jullie een dergelijke afwijzing net als ik ook positief zouden ervaren. Laat in de commentaren een bericht achter of dit een voorbeeld is van hoe jullie het zelf zouden doen of willen krijgen.

Zo, dat moest ik effe kwijt!

Eén antwoord op “een afwijzing om blij van te worden!”

  1. Ik heb dit prachtig geschreven stukje gelezen voordat ik op gesprek ging bij Basiq Dental en toen sprak het mij al enorm aan.
    Ik deel je ervaring Laurens, het is een verademing om een keer een sollicitatiegesprek te kunnen voeren op een professionele en tegelijk casual manier.
    Mijn indruk van Basiq Dental was ook zeer positief, helaas had ik blijkbaar kleine struikelblokken waardoor de functie naar een ander zal gaan. Erg jammer, maar in elk geval een stuk fijner dan anderen die ik heb meegemaakt zoals: wij denken dat u overgekwalificeerd bent en zich gaat vervelen (Swiss Sense) waar ik aan hand van mijn C.V. nota bene 3 maal ben uitgenodigd voor een gesprek!
    Jammer, maar ik ben niet van het opgeven 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.