iPad, de ultieme seniorencomputer?

De iPad is nu momenteel vooral een gehyped product door alle media-aandacht van over de hele wereld. Apple slaagt er keer op keer weer in de buzz rond productintroducties tot zo’n hoogtepunt op te stuwen dat mensen in de rij staan voor een product dat ze vaak nog niet eens gezien, laat staan uitgeprobeerd hebben. Ik ben al bijna 25 Apple gebruiker en nog steeds blij dat ik destijds de mogelijkheid kreeg op een Mac Plus kennis te maken met de visie van het bedrijf. De iPad wordt door veel mensen nog als een dure gadget voor nerds gezien, maar die gedachte wordt vooral overeind gehouden door de mensen die er géén hebben. Ja, Apple maakt hele mooie producten waarvoor ik graag wat meer betaal, maar belangrijker nog, ze stellen vooral gebruikersbeleving voorop. Niet de technologie staat centraal maar de gebruiker. Het gaat er niet over te laten zien wat het apparaat allemaal kan, maar wat het apparaat voor je kan betekenen. Er wordt nagedacht over hoe nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen worden ingezet om de gebruiker te dienen, en deze in innovatieve ideeën voor hard- en software te verwerken. Voor mij is de iPad vooralsnog ook een overbodige gadget is die geen toevoeging op mijn iPhone en MacBook Pro te bieden heeft. Maar goed, ik heb er geen, en ik heb hem nog niet uitgeprobeerd. Toch ga ik binnenkort naar de winkel om er eentje uit te proberen en wellicht zelfs te kopen. Maar (nog) niet voor mezelf maar voor mijn schoonouders. Deze lieve mensen zijn beiden rond de 80 en hebben nog nooit een computer bezeten of mee gewerkt. Maar zelfs zij beseffen dat het tegenwoordig bijna onmogelijk is om geen computer te gebruiken. Email, belastingaangifte, internet, foto’s… allemaal zaken die steeds vaker digitaal worden afgewerkt. Toen ze mij recentelijk advies vroegen over een cursus voor ouderen en het aanschaffen van een speciale “senioren computer” die ze in een folder tegenkwamen, heb ik daar even naar gekeken en me afgevraagd of dat voor hen wel de juiste keuze zou zijn. Kunnen zij straks zonder problemen de dingen doen op deze “uitgeklede” PC of kan ik straks als helpdesk optreden als iets niet lukt zoals gedacht? Hoe moet het als er iets moet worden geïnstalleerd, verwijderd of aangepast? Kunnen ze dat zelf, zonder dat ik daar moet bijspringen? Kunnen ze zelf hun foto’s uit de mail in de fotoapplicatie krijgen of een foto verzenden zonder hulp? Nee, cursus of niet, beveiligde PC of niet, dit gaat niet werken. Zonde van het geld en de frustratie die het gaat opleveren. Dus wat is dan het alternatief? Juist. de iPad! Omdat het principe van de bediening zo kinderlijk eenvoudig is, hoeven ze niet op een cursus maar moet een zaterdagochtendje wegwijs maken voldoende zijn. Alle basisfunctionaliteit die ze nodig hebben is vooraf geïnstalleerd en eenvoudig te bedienen. Voor toegevoegde functionaliteit zoals telebankieren hoeven ze niet met allerlei instellingen te stoeien, maar gewoon de App installeren uit de Appstore van Apple. Mochten ze toch een keyboard willen gebruiken in plaats van het virtuele keyboard, dan kan dat dankzij de dock met toetsenbord. Eenvoudiger kan niet. En dankzij de standaard toegankelijkheidsvoorzieningen, kunnen zelfs de boeken met grote letters vervangen worden. Want daar is Apple goed in, de technologie inzetten om het leven voor de gebruiker weer iets makkelijker te maken. En de prijs? Die is toch al snel zo’n 30% lager dan de kosten van de seniorenPC en dan hoeven mij ook nog eens geen cursuskosten te betalen De iPad is dus niet alleen een mooie, te dure gadget voor Applegeeks, maar zeker ook een betaalbare, gebruiksvriendelijke seniorencomputer. Iets wat ik in alle media-aandacht rondom deze innovatieve vinding nog nergens heb terug gezien. Het wachten is nu op de eerste commercial met bejaarden op de iPad.

2 reacties op “iPad, de ultieme seniorencomputer?&rdquo

  1. Ik ben het er geheel mee eens, grappig dat ik exact hetzelfde al in mijn gedachte had, mijn moeder is alleen en mijn vader was degene die wel achter de pc zat, na de dood van mijn vader heeft zij alles weggedaan.
    nu woon ik in duitsland en kan nog geen fotootje delen met haar of even met facetime werken, dus dacht ik zou een ipad niet handig zijn.
    Ik denk dt er een grote markt is voor ouderen die dan met aangepaste apps een ipad zou kunnen bedienen.
    idee voor steve jobs????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.